Σαλπιγγογραφία

Η υστεροσαλπιγγογραφία/σαλπιγγογραφία και συγκεκριμένα η υπερηχο-σαλπιγγογραφία – HyCoSy ή HyFoSy: μια ειδική εξέταση κατά την οποία, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο σκιαγραφικό υλικό, «αποτυπώνονται» η μήτρα και οι σάλπιγγες. Έτσι αναγνωρίζεται αν υπάρχει διαβατότητα των σαλπίγγων. Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία έχει ελάχιστο πόνο και καθόλου ακτινοβολία σε σχέση με τη κλασσική σαλπιγγογραφία. Οι σύντροφοι είναι ευπρόσδεκτοι κατά τη διάρκεια της εξέτασης αλλά και μετά στη συζήτηση με την ασθενή. Περισσότερες πληροφορίες για την εξελιγμένη σαλπιγγογραφία ή υπερηχο-σαλπιγγογραφία θα βρείτε στο gynecology-ultrasound ή στο https://www.salpingografia.com/ ή στη σελίδα μας στο Facebook. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο ενημερωτικό μας φυλλάδιο προς τους ιατρούς που περιέχει επιστημονικά στοιχεία για την εξέταση και εδώ για τους ασθενείς. Με μεγάλη μας χαρά μπορούμε να σας εξηγήσουμε από κοντά ή τηλεφωνικά ότι χρειάζεστε.

Παρακάτω παρατίθενται περαιτέρω πληροφορίες για τους ασθενείς όσον αφορά τις εξετάσεις του Πυελικού Υπέρηχου και της Υδροσονογραφίας (Τριών Διαστάσεων Υπέρηχος Βατότητας Σαλπίγγων).

Τριών Διαστάσεων Υπέρηχος Βατότητας Σαλπίγγων ή Υδρο-σονογραφία

Ο σκοπός αυτού του ενημερωτικού φυλλαδίου είναι ν’ απαντήσει σε κάποιες από τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για τον 3 διαστάσεων υπέρηχο βατότητας σαλπίγγων. Εξηγεί τα οφέλη, τους κινδύνους και τις εναλλακτικές αυτής της διαδικασίας όπως επίσης και τι να περιμένετε όταν επισκεφτείτε την κλινική μας.

Αν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις ή ανησυχίες, παρακαλώ απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Ο 3 διαστάσεων υπέρηχος βατότητας σαλπίγγων είναι μία εξέταση των σαλπίγγων. Οι σάλπιγγες είναι το μέρος όπου το θηλυκό αυγό (ωάριο) συναντά το σπερματοζωάριο για την δημιουργία ενός μωρού. Είναι σημαντικό οι σάλπιγγές σας να είναι ανοιχτές ώστε να συμβεί αυτό – γιατί η ύπαρξη έμφραξης μπορεί να σας εμποδίσει από το να μείνετε έγκυες.

Οι σάλπιγγες μπορούν να φράξουν μετά από μία προηγηθείσα πυελική μόλυνση ή μετά από μία χειρουργική επέμβαση.

Η υδρο-σονογραφία είναι μία εξέταση της κοιλότητας της μήτρας για τον έλεγχο της ομαλότητάς της καθώς και πιθανών ανωμαλιών.

Ο 3 διαστάσεων υπέρηχος βατότητας σαλπίγγων μπορεί να καταδείξει αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές ή κλειστές. Το τεστ αυτό μας επιτρέπει επίσης να εξετάσουμε την κοιλότητα (υδρο-σονογραφία) της μήτρας σας για τον έλεγχο τυχόν προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν μία εγκυμοσύνη καθώς αναπτύσσεται μέσα στην μήτρα σας.

Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος πυελικής μόλυνσης απ’ αυτή την εξέταση. Μπορεί να σας παρασχεθούν αντιβιοτικά πριν ή μετά την εξέταση, τα οποία καθιστούν τον κίνδυνο μόλυνσης πολύ μικρό.

Μπορεί επίσης να βιώσετε πυελικό πόνο κατά την διάρκεια της εξέτασης (σαν ήπιο πόνο περιόδου). Μπορεί να χρειαστείτε ένα παυσίπονο πριν ή μετά το τεστ, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος.

Περιστασιακά, με το τέλος της, αυτή η εξέταση μπορεί να προκαλέσει μία μικρή αιμορραγία. Η αιμορραγία δεν θα είναι βαριάς μορφής και θα σταματήσει σε μία ή δύο ημέρες.

Σ’ ένα ποσοστό 5% των 3 διαστάσεων εξετάσεων υπέρηχου βατότητας σαλπίγγων, οι παραγόμενες εικόνες μπορεί να μην είναι διαγνωστικές. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον εξετάσεις.

Οι σάλπιγγες μπορούν επίσης να εξεταστούν με σαλπιγγογραφία. Αυτή η εξέταση συμπεριλαμβάνει ακτίνες Χ και τώρα συνήθως αντικαθιστάται από 3 διαστάσεων εξέταση υπέρηχου βατότητας σαλπίγγων.

Μπορούν επίσης να αξιολογηθούν από μία χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται λαπαροσκόπηση, η οποία συμπεριλαμβάνει γενική αναισθησία. Αυτή η εξέταση γίνεται σε ασθενείς με σοβαρούς πυελικούς πόνους ή ως μία επιπλέον εξέταση όταν ο υπέρηχος ή οι ακτίνες Χ είναι ασαφείς.

Την πρώτη ημέρα της περιόδου σας τηλεφωνήστε στο νούμερο 210 6468880 μεταξύ 5.00 μμ και 8.00 μμ για να κλείσετε το ραντεβού σας για την εξέταση. Παρακαλούμε καλέστε την Δευτέρα αν η πρώτη ημέρα περιόδου σας συμπέσει το Σαββατοκύριακο. Η εξέταση γίνεται συνήθως 7 με 10 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου αλλά εάν υπάρχει έλλειψη ωρών για το ραντεβού σας, μπορεί να σας ζητηθεί να ξανακαλέσετε με το ξεκίνημα της επόμενης περιόδου σας.

Μόλις κλειστεί το ραντεβού σας, παρακαλείστε να χρησιμοποιήσετε προφυλάξεις (ή προφυλακτικό) στην περίπτωση σωματικής επαφής. Αυτό πρέπει να γίνει αναγκαστικά από την ημέρα που θα κλείσετε το ραντεβού σας μέχρι το πέρας της εξέτασης.

Μπορείτε να φάτε και να πιείτε ελεύθερα πριν και μετά την εξέταση. Όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να έχετε μία ελαφρά κολπική αιμορραγία μετά την εξέταση και μπορεί να θέλετε να φέρετε μαζί σας ένα σερβιετάκι.

Ο κος Δερδελής Γρηγόριος, Γυναικολόγος/Μαιευτήρας θα κάνει την εξέταση σας.

  • Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε (το 1ο μέρος της εξέτασης είναι παρόμοια με την εξέταση για το τεστ ΠΑΠ).
  • Θα γίνει απαλή τοποθέτηση κατόπτρου στον κόλπο σας (το κάτοπτρο είναι μία πλαστική ή μεταλλική συσκευή που μας επιτρέπει να δούμε τον τράχηλο της μήτρας σας).
  • Θα γίνει απαλή εισαγωγή ενός στενού πλαστικού σωλήνα (καθετήρα) διαμέσου του τραχήλου της μήτρας σας.
  • Πέρασμα μίας μικρής ποσότητας νερού διαμέσου του καθετήρα για την εμφάνιση του εσωτερικού στρώματος και της κοιλότητας της μήτρας σας. Ο γιατρός τότε θα πραγματοποιήσει ένα εσωτερικό υπερηχογράφημα της μήτρας.
  • Μία αξιολόγηση υπέρηχου των σαλπίγγων θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση ενός ειδικού υγρού.
  • Με το πέρας της εξέτασης μπορούμε συνήθως να σας ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα.

Μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας αμέσως μετά την εξέταση. Μπορείτε να εκτελέσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να συνεχίσετε την σεξουαλική σας δραστηριότητα ως συνήθως. Μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις αν το επιθυμείτε.