Γυναικολογικός υπέρηχος Τρισδιάστατος Γυναικολογικός υπέρηχος Τρισδιάστατος Μαιευτικός υπέρηχος 4D Γυναικολογικός υπέρηχος 4D Μαιευτικός υπέρηχος Τέστ Παπ Τέστ Παπανικολάου Κολποσκόπηση κολποσκόπηση και βιοψία Ενδομήτρια λήψη Ινομυώματα τρισδιάστατη απεικόνιση ινομυωμάτων χαρτογράφηση ινομυωμάτων ενδομητρίωση εν τω βάθει ενδομητρίωση πολύποδας πολύποδας ενδομητρίου αδενομύωση σαλπιγγογραφία εξελιγμένη σαλπιγγογραφία με υπερήχους ενδομητρικά σπειράματα ενδομητρικά σπειράματα με υπέρηχο Mirena σπείραμα χαλκού αιμορραγίες μηνορραγία μηνορραγίες μητρορραγίες πυελικός πόνος πυελικό άλγος κοιλιακό άλγος κοιλιακός πόνος πόνος στις επαφές πόνος κατα το σεξ δυσπαρεύνια πόνος στην περίοδο δυσμηνόρροια δυσχεζία δυσουρία πόνος στην ούρηση πόνος στην αφόδευση καρκίνος τραχήλου μήτρας καρκίνοςενδομητρίου καρκίνος μήτρας καρκίνος ωοθηκών καρκίνος αιδοίου καρκίνος κόλπου καρκίνος μαστού υπογονιμότητα ωορρηξία ωοθυλάκια πολυκυστικές ωοθήκες κύστη ωοθήκης σοκολατοειδής κύστη δερμοειδής κύστη ορμονικές διαταραχές εμμηνόπαυση θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αντισυλληπτικά αντισύλληψη επείγουσα αντισύλληψη κολπίτιδα μύκητες βακτήρια χλαμύδια ουρεόπλασμα μυκόπλασμα ουρολοιμώξεις πρόπτωση μήτρας πρόπτωση κόλπου πρόπτωση κύστεως HPV ιος κονδυλωμάτων εμβολιασμός για καρκίνο τραχήλου μήτρας παιδιατρική εφηβική γυναικολογία κυήσεις υψηλού κινδύνου επαναλαμβανόμενες αποβολές εκτρώσεις θρομβοφιλία εξωμήτρια κύηση αρχόμενη κύηση αιμορραγία κατά τη κύηση καρδιοτοκογράφημα επαπειλούμενη κύηση λαπαροσκόπηση υστεροσκόπηση ελάχιστα επεμβατική χειρουργική κονδυλώματα laser κωνοειδής εκτομή βιοψία τραχήλου υστεροσαλπιγγογραφία σονο-υστερογραφία συμφύσεις ενδομητρικής κοιλότητας διαμαρτίες μήτρας δίκερως μήτρα διάφραγμα μήτρας τοξοειδής μήτρα πόνος ενδομητρίωσης σχήμα μήτρας κινητικότητα εσω γεννητικών οργάνων διαπιστευμένος από το ΚΕΣΥ γυναικολόγος

 

Πληροφορίες

 

Περίπου το 25% των γυναικών με προβλήματα υπό-γονιμότητας έχουν είτε απόφραξη είτε παραμόρφωση των σαλπίγγων οι οποίες δυσκολεύουν την σύλληψη ή αυξάνουν τον κίνδυνο έκτοπης κύησης. Ο συμβατικός τρόπος εκτίμησης της λειτουργίας των σαλπίγγων γινόταν με την χρήση ακτίνων Χ ή στο χειρουργείο (λαπαροσκόπηση και dye test). Μία πιο πρόσφατη μέθοδος εκτίμησης της βατότητας των σαλπίγγων με χρήση υπέρηχου έχει αποδειχτεί ότι είναι τόσο καλή όσο η λαπαροσκόπηση και το dye test και λιγότερο επίπονη από μια σαλπιγγογραφία ή υστεροσαλπιγγογραφία. To κέντρο μας είναι ένα από τα λίγα που μπορούν να προσφέρουν τριών διατάσεων υπέρηχο βατότητας σαλπίγγων HyCoSy ή HyFoSy στους ασθενείς μας. Η χρήση τριών διαστάσεων τεχνολογία αυξάνει την διαγνωστική ακρίβεια και μειώνει τον χρόνο της εξέτασης επιτρέποντας την αποθήκευση, ανασκόπηση και επανεξέταση όλων των εικόνων. Η νέα αυτή μέθοδος δεν εμπεριέχει επίσης κανενός είδους επιβλαβούς ακτινοβολίας, είναι υπο-αλλεργική και δεν είναι τόσο επίπονη όσο η κλασική μέθοδος. Οι σύντροφοι είναι ευπρόσδεκτοι κατά τη διάρκεια της εξέτασης αλλά και μετά στη συζήτηση με την ασθενή.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ απευθυνθείτε στο www.salpingografia.com ή στη σελίδα μας στο Facebook.
Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο ενημερωτικό μας φυλλάδιο προς τους ιατρούς, που περιέχει επιστημονικά στοιχεία για την εξέταση. Με μεγάλη μας χαρά μπορούμε να σας εξηγήσουμε από κοντά ή τηλεφωνικά ότι χρειάζεστε.

 

Τι είναι η Σαλπιγγογραφία μέσω Υπερήχων (HyCoSy, HyFoSy);

 

Η σαλπιγγογραφία με υπερήχους (γνωστή και ως HyCoSy ή HyFoSy), είναι μια απλή και εύκολα ανεκτή διαδικασία που χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί η βατότητα των σαλπίγγων, καθώς και για την ανίχνευση ανωμαλιών της μήτρας και του ενδομητρίου. Για την εξέταση αυτή χρειάζεται ένα υγρό που θα δημιουργήσει ”αντίθεση” στον υπέρηχο ώστε να δούμε τη βατότητα των σαλπίγγων. Στις περισσότερες γυναίκες η εξέταση μπορεί να γίνει με τη χρήση ενός μη ιωδιούχου υγρού-αφρού, δεύτερης γενιάς (στην εξέταση HyCoSy χρησιμοποιούσαμε παλιότερα ένα διαφορεττικό υγρό που δεν είναι πλέον διαθέσιμο). Για τον παραπάνω λόγο η εξέταση ονομάζεται πλέον HyFoSy. Η σαλπιγγογραφία με υπερήχους είναι μια ασφαλή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση από τη συμβατική υστεροσαλπιγγογραφία (ΥΣΓ) που γίνεται με τη βοήθεια συνεχούς ακτινοσκόπησης. Στην σαλπιγγογραφία με υπερήχους δεν χρησιμοποιείται ιωδιούχο σκιαγραφικό ούτε και υπάρχει ακτινοβολία.

 

Σε τι θα μου χρησιμεύσει η Σαλπιγγογραφία με Υπερήχους;

 

Η διερεύνηση της υπογονιμότητας είναι ο κύριος λόγος για την παραπομπή μιας γυναίκας στην εξέταση της σαλπιγγογραφίας με υπερήχους. Οι ”κλειστες” σάλπιγγες , αποτελούν συχνή αιτία υπογονιμότητας. Η απόφραξη των σαλπίγγων μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως μια προηγούμενη λοίμωξη της πυέλου, σοβαρή ενδομητρίωση, παλαιότερη σκωληκοειδίτιδα ή πυελικές συμφύσεις. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις και ίσως να έχουν φραγμένες σάλπιγγες.

Μία φυσιολογική σάλπιγγα δεν μπορεί να φανεί στο απλό δια-κολπικό υπερηχογράφημα.

Ακόμα και αν η σάλπιγγα είναι φραγμένη, πάλι θα ναι δύσκολο να φανεί στο απλό δια-κολπικό υπερηχογράφημα, εκτός και αν περιέχει υγρό (γνωστή και ως υδροσάλπιγγα). Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η χρήση του υγρού ώστε να βοηθήσει τον ιατρό να δει τις σάλπιγγες και να μπορέσει να τις αξιολογήσει.

 

Η Σαλπιγγογραφία με Υπερήχους εξετάζει μόνο τις Σάλπιγγες μου;

 

Η σαλπιγγογραφία με υπερήχους επιτρέπει την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των σαλπίγγων, της μήτρας , της ενδομητρικής κοιλότητας και ολόκληρης της πυέλου.

Στο πρώτο μέρος της εξέτασης με υπερήχους, ο ιατρός ψάχνει για προβλήματα όπως πολύποδες ενδομητρίου, συμφύσεις, υποβλεννογόνα ινομυώματα , συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας (όπως το διάφραγμα μήτρας) και οποιαδήποτε παθολογία του γεννητικού συστήματος που ενδέχεται να περιορίσει την γονιμότητα της εξεταζόμενης. Αν εμφανιστεί κάποιο ζήτημα και απαιτείται περεταίρω διερεύνηση, ο ιατρός μπορεί να σας προτείνει να επιστρέψετε ξανά σε ένα επόμενο ραντεβού για να ολοκληρωθεί η σαλπιγγογραφία.

 

Τι προετοιμασία χρειάζομαι για την Σαλπιγγογραφία με Υπερήχους;

 

Για την εξέταση αυτή είναι σημαντικό να μην είστε έγκυος καθώς αυτή η διαδικασία μπορεί να εμποδίσει την εμφύτευση του εμβρύου. Εάν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, η εξέταση θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι τον επόμενο εμμηνορρυσιακό σας κύκλο.

Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε την σαλπιγγογραφία με υπερήχους, είναι μετά την περίοδό σας και σίγουρα πριν από την ωορρηξία σας.

Τέλος, εάν ο κύκλος σας είναι ασταθής, παρακαλείσθε να συζητήσετε για την πιο κατάλληλη στιγμή για εσάς με τον ιατρό σας ή το προσωπικό μας.

 

Θα χρειαστώ αναλγησία για την εξέταση;

 

Το επίπεδο του πόνου που βιώνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της σαλπιγγογραφίας με υπερήχους, περιγράφεται από τις περισσότερες ως μια ενόχληση παρόμοια με αυτή των πόνων της περιόδου της.

Μπορείτε να λάβετε αναλγητικά 30-60 λεπτά πριν την εξέταση, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η δυσφορία της εξέτασης αυτής.

 

Θα χρειαστεί να είναι γεμάτη η Ουροδόχος Κύστη μου;

 

Για αυτή την εξέταση αυτή δεν χρειάζεται να έχετε γεμάτη ουροδόχο κύστη εκτός και αν έχετε προγραμματίσει κοιλιακό υπερηχογράφημα την ίδια μέρα. Αντιθέτως, θα σας ζητηθεί να αδειάσετε τελείως την κύστη σας πριν ξεκινήσει η εξέταση.

Εάν έχετε ραντεβού και για κοιλιακό υπερηχογράφημα και για σαλπιγγογραφία με υπέρηχο, το κοιλιακό υπερηχογράφημα θα πρέπει να γίνει πρώτο και να ακολουθήσει η υπερηχοσαλπιγγογραφία

Μπορείτε να φάτε και να πιείτε πριν αλλά και μετά την εξέταση.

 

Πώς γίνεται η Σαλπιγγογραφία με Υπερήχους;

 

Το πρώτο μέρος της σαλπιγγογραφίας με υπερήχους είναι ίδιο με το πρώτο μέρος του τεστ Παπανικολάου, ένας κολποδιαστολέας εισάγεται στον κόλπο,  ώστε να εμφανιστεί ο τράχηλος. Έπειτα, καθαρίζουμε τον τράχηλο με ένα αντισηπτικό διάλυμα ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης. Ένας λεπτός, εύκαμπτος καθετήρας εισάγεται μέσω του ανοίγματος του τραχήλου, έτσι ώστε ο καθετήρας να φτάσει μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Η τοποθέτηση αυτού του ενδομήτριου καθετήρα, συνήθως προκαλεί ελάχιστη ενόχληση.

Στη συνέχεια αφαιρείται ο κολποδιαστολέας, με τον καθετήρα να παραμένει μέσα στη μήτρα και εισέρχεται ο ηχοβολέας του ενδοκολπικού υπερήχου.

Αρχικά, μια μικρή ποσότητα υγρού εισέρχεται στην ενδομητρική κοιλότητα μέσω του καθετήρα. Το υγρό αυτό διαχέεται στην ενδομητρική κοιλότητα, επιτρέποντας την εκτίμηση του περιγράμματος και του σχήματος της κοιλότητας. Ο ιατρός ψάχνει ξανά για τυχόν πολύποδες ενδομητρίου, υποβλεννογόνα ινομυώματα και συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας ( όπως το διάφραγμα μήτρας)­. Ο ιατρός θα εξετάσει και τις δύο σάλπιγγες για να δει εάν έχουν φυσιολογική μορφολογία σε όλο τους το εύρος. Εάν το σκιαγραφικό μπορεί να φανεί να ρέει μέσα από τον κάθε ”σωλήνα” και να διαχέεται στο άκρο του ”σωλήνα” , στην περιοχή γύρω από τις ωοθήκες, τότε οι σάλπιγγες είναι διαβατές.

Ο ενδοκολπικός ηχοβολέας και ο καθετήρας αφαιρούνται στο τέλος της εξέτασης.

 

Gallery

 

Ακολουθήστε μας στο facebook στους παρακάτω συνδέσμους: