Συχνές Ερωτήσεις

Οι δια-κολπικοί υπέρηχοι δεν θα πρέπει να προκαλούν καμία σημαντική δυσφορία είναι και πολύ πιο εύκολα ανεκτοί από το τεστ ΠΑΠ. Οι δια-κολπικές εξετάσεις δεν πρέπει να γίνονται σε γυναίκες που δεν είναι σεξουαλικά ενεργές και σ’ αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερες τα δια-κοιλιακά υπερηχογραφήματα. Σε γυναίκες που έχουν αναπτύξει κολπική ατροφία μετά την εμμηνόπαυση, οι δια-κολπικές σαρώσεις μπορεί να είναι άβολες. Προκειμένου να μειώσουμε την δυσφορία, η εφαρμογή λιπαντικού ζελέ που περιέχει τοπική αναισθησία μπορεί να κάνουν πιο ανεκτή την εξέταση. Εναλλακτικά μπορεί να βοηθήσει η τοπική χρήση ορμονικού οιστρογόνου με τη μορφή κολπικών ταμπλετών ή κρέμας για μία ή δύο εβδομάδες πριν την εξέταση.

Η εξέταση συνήθως διαρκεί 5 με 10 λεπτά. Σε γυναίκες με περίπλοκα ευρήματα όπως πολλαπλά ινομυώματα ή εκτενή ενδομητρίωση, η εξέταση συνήθως διαρκεί 5 με 10 λεπτά περισσότερο.

Η γεμάτη κύστη δεν είναι απαραίτητη στα δια-κολπικά υπερηχογραφήματα και η εξέταση είναι πιο ακριβής και περισσότερο ανεκτή αν η κύστη είναι εντελώς άδεια. Οι γυναίκες που χρειάζονται δια-κοιλιακά υπερηχογραφήματα θα πρέπει να προσπαθήσουν να γεμίσουν την κύστη τους πριν από την εξέταση.

Η κολπική αιμορραγία δεν επηρεάζει την ποιότητα της διάγνωσης υπέρηχου και το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει με ασφάλεια σε γυναίκες στη διάρκεια καταμήνιων περιόδων ή σ’ εκείνες που έχουν ακανόνιστη κολπική αιμορραγία.

Έχουμε πολύ αυστηρές πολιτικές ελέγχου μολύνσεων και χρησιμοποιούμε πολύ διεξοδικές διαδικασίες καθαρισμού των ηχοβολέων αλλά και του λοιπού εξοπλισμού. Πριν από και μετά την εξέταση ο υπέρηχος καθαρίζεται προσεκτικά χρησιμοποιώντας αντισηπτικό και αποστειρωτικούς παράγοντες. Φοράμε γάντια κατά την διάρκεια της εξέτασης και ανταλλακτικά καλύμματα του ηχοβολέα χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση για επιπλέον προστασία από μολύνσεις.

Η αλλεργία στο latex είναι σπάνια, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή αναφυλαξία. Αν νομίζετε ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσετε ώστε να μην χρησιμοποιήσουμε γάντια ή καλύμματα ανιχνευτών που περιέχουν latex κατά τη διάρκεια της εξέτασής σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αναφορές των αποτελεσμάτων συντάσσονται μέσα σε λίγα λεπτά από την ολοκλήρωση της εξέτασης. Συνήθως αποστέλλουμε τις αναφορές μας με email στον γιατρό σας όπως επίσης και αντίγραφα ταχυδρομικώς εαν μας ζητηθεί. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε ένα αντίγραφο των αποτελεσμάτων σας και των εικόνων του υπέρηχου. Συνήθως δεν κάνουμε βιντεοσκοπήσεις των γυναικολογικών υπέρηχων, αλλά αυτό μπορεί να γίνει εύκολα εαν το επιθυμείτε. Προσφέρουμε ωστόσο DVDs με τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε γυναίκες που μας επισκέπτονται για σαρώσεις εγκυμοσύνης των πρώτων εβδομάδων.

Μέχρι πρόσφατα δεν ήταν δυνατόν να διαγνωστεί η ενδομητρίωση με υπερηχογράφημα. Με τις βελτιώσεις στην ποιότητα του δια-κολπικού υπερηχογραφήματος και την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης, είναι πια δυνατή η διάγνωση της ενδομητρίωσης στις περισσότερες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από αυτήν. Τα υπερηχογραφήματα δεν είναι χρήσιμα μόνο στην ανίχνευση της ενδομητρίωσης αλλά και στην εκτίμηση της σοβαρότητάς της. Αυτό βοηθά στην λήψη απόφασης για το εάν μία παραδοσιακή θεραπεία ή μία εγχείρηση είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου. Η ανίχνευση της ενδομητρίωσης συμπεριλαμβάνει το έντερο, την ουροδόχο κύστη και τους ουρητήρες και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Οι πληροφορίες για την παρουσία της νόσου σ’ αυτά τα δύσκολα σημεία βελτιώνει το σχεδιασμό μίας εγχείρησης, μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και βοηθά στην διαθεσιμότητα χειρούργων του εντέρου και των ουρολόγων.

 

Οι φυσιολογικές σάλπιγγες είναι πολύ λεπτές και συνήθως δεν μπορούν να γίνουν εμφανείς στο υπερηχογράφημα. Αν οι σάλπιγγες έχουν βλάβη, έχουν την τάση να γεμίζουν με υγρό που διευκολύνει την εμφάνισή τους. Η διαβατότητα των σαλπίγγων μπορεί να δοκιμαστεί με την χρήση μίας διαδικασίας που ονομάζεται HyCoSy η οποία περιγράφεται στις υπηρεσίες μας σε γυναίκες με προβλήματα που αφορούν την γονιμότητά τους.

Ο καρκίνος ωοθηκών μπορεί να διαγνωστεί με μεγάλη ακρίβεια στο υπερηχογράφημα. Ο καλύτερος και πιο ακριβής τρόπος για την διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών είναι η διεξαγωγή μίας συστηματικής και λεπτομερούς εξέτασης του όγκου και των γειτονικών δομών στην λεκάνη και την κοιλιακή κοιλότητα. Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι παρέχει πληροφορίες για τη φύση του όγκου άμεσα και στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον ακριβές και χρονοβόρες εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το υπερηχογράφημα βλάπτει την κύηση. Είναι σημαντικό ωστόσο να διασφαλίσουμε ότι η ενέργεια της ακτίνας του υπέρηχου είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η χρήση παλμικών συσκευών Doppler για την μέτρηση της ροής του αίματος πρέπει να αποφεύγονται τις πρώτες εβδομάδες της κύησης γιατί η παραγωγή ενέργειας είναι υψηλότερη σε σχέση με τον παλμό του υπέρηχου για κανονικές απεικονίσεις. Ο εξοπλισμός μας είναι απολύτως συμβατός με τα διεθνή πρότυπα ασφαλούς χρήσης στην κύηση και η μηχανική ενέργεια παρακολουθείται συνεχώς κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Μία φυσιολογική ενδομήτρια κύηση μπορεί να φανεί στον υπέρηχο 3 μέρες μετά τη χαμένη περίοδο. Στις γυναίκες που μένουν έγκυες μετά από μία θεραπεία γονιμότητας, όπως η διέγερση ωοθηκών, η κύηση μπορεί να φανεί 17 ημέρες μετά των ωορρηξία. Στις γυναίκες που συλλαμβάνουν με εξωσωματική γονιμοποίηση, η κύηση μπορεί να φανεί, επίσης, 17 ημέρες μετά της ημέρα της ωοληψίας. Υπάρχουν ωστόσο μικρές παρεκκλίσεις στον χρόνο της σύλληψης και συμβουλεύουμε τις γυναίκες που επιθυμούν να επιβεβαιώσουν ότι η κύησή τους λαμβάνει χώρα μέσα στη μήτρα, να καθυστερήσουν την επίσκεψή τους για μία εβδομάδα μετά την χαμένη περίοδο (ή 3 εβδομάδες μετά τη σύλληψη) για να αποφύγουν να έρθουν πολύ νωρίς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε γυναίκες με ανωμαλίες της μήτρας όπως ινομυώματα ή αδενομύωση, που καθιστούν την εμφάνιση της εγκυμοσύνης δυσκολότερη και μερικές φορές η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει για αρκετές ημέρες. Τα παραπάνω ισχύουν σε γυναίκες που δεν παρουσιάζουν πυελικό πόνο ή κολπική αιμορραγία αλλά και γι’ αυτές που δεν έχουν ιστορικό εξωμητρίων κυήσεων. Σε περίπτωση συμπτωμάτων ή ιστορικού εξωμητρίων κυήσεων, συμβουλεύουμε τις έγκυες να μας επισκεφθούν το συντομότερο δυνατόν μετά από ένα θετικό τέστ κυήσεως.

 

Το συντομότερο υπερηχογράφημα που μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη καρδιακού παλμού είναι 2 εβδομάδες μετά την χαμένη καταμήνια περίοδο ή 4 εβδομάδες μετά την σύλληψη. Σε γυναίκες που έχουν συλλάβει με εξωσωματική γονιμοποίηση ο παλμός μπορεί να φανεί 4 εβδομάδες μετά την ωοληψία. Πάλι, προκειμένου να αποφύγετε να έρθετε πολύ νωρίς για υπερηχογράφημα είναι καλύτερο να καθυστερήσετε την επίσκεψή σας δυόμιση με τρεις εβδομάδες μετά την χαμένη καταμήνια περίοδο και τεσσεράμισι με πέντε εβδομάδες από την σύλληψη/ωοληψία υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχετε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα.

 

Οι έμπειροι χειριστές μπορούν να διακρίνουν σχεδόν όλες τις έκτοπες κυήσεις με μέγεθος παραπάνω από μερικά χιλιοστά στον υπέρηχο. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ωστόσο ότι οι έκτοπες κυήσεις έχουν την τάση να αναπτύσσονται με αργότερους ρυθμούς από τις ενδομήτριες κυήσεις και συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στο μέγεθος που μπορεί να φανούν στο υπερηχογράφημα. Στις περισσότερες γυναίκες με θετικά τεστ εγκυμοσύνης, στις οποίες ο υπέρηχος δεν μπορεί να αναγνωρίσει μία κύηση, έχουν είτε φυσιολογικές κυήσεις που είναι νεότερες από το αναμενόμενο σύμφωνα με την ημερομηνία της τελευταίας τους περιόδου, ή υποφέρουν ήδη από μία αποβολή. Ένα μικρό ποσοστό από αυτές τις γυναίκες ωστόσο, μπορεί να έχουν αναπτύξει μικρές έκτοπες κυήσεις. Συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις κανονίζεται μία εξέταση αίματος για την μέτρηση του επιπέδου των ορμονών κύησης στο αίμα τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα  των εξετάσεων αίματος μπορούμε να συμβουλεύσουμε τις γυναίκες για το πιθανό αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης τους και την ανάγκη για περαιτέρω παρακολούθηση.